google-site-verification=Q6ZwQRXiOaJnqS-cgg4nFfP_c10yadaNmmrIUXuvb9w Ne olacak sıfırın hali! | aylak abaküs*



Icon
Icon
Icon
Icon
Icon
Icon

Ne olacak sıfırın hali!

Perşembe, Nisan 26, 2007
2 elemanlı yorum kümesi


Aylak Abaküs Haber Ajansı'nın (AAHA) aldığı son duyumlara göre sıfırın doğal sayı olup olmadığı matematik dünyasında halen tartışma konusu.

Matematikçiler bu olayda ikiye ayrılmış durumda. Bazı matematikçiler sıfırın da diğer sayılar gibi pek bir doğal olduğunu iddia ediyor, hatta bir matematikçi bu iddialarını şöyle açıklıyor:

-İlk insanlar koyunlarını sayarken her koyun için bir çizgi çiziyorlardı, peki hiç koyunu olmayanları nasıl belirliyorlardı?

İşte buna ispat diyorlar ha ha hah... Ehem. Heyecanına şaşırdığımız muhabirimiz diğer bir matematikçinin de görüşünü almak üzere oradan ayrıldı. Pek bir az gitti, uz gitti, doğrusal gitti, eğrisel gitti. Sonunda diğer matematikçiye ulaştı. Konuştuğu diğer matematikçi ise sıfırın bir doğal sayı olmadığını iddia ediyordu, dayanağı Peona'ydı:

-Efendim, Peona'nın doğal sayı aksiyomlarına göre doğal sayılar kümesindeki her sayının bir ardışığı vardır. Peki buradan yola çıkarsak sıfır hangi sayının ardışığı olabilir? Bu sebepten doğal sayılar sıfırın ardışığı olan 1'den başlar.

Bunları duyan muhabirimiz ilköğretim bilgilerini gözden geçirdi, kafası karışık bir şekilde matematik kitaplarını karıştırmaya başladı, daha sonra da bize muhabirliği bırakıp bu sırrı çözeceğini söyledi.

Muhabirimizi bu işten caydırmak için sıfırı bir istisna kabul edip işi tatlıya bağlamak istiyoruz; durun efendim, gitmeyin, gitmeyin, ah gitti...

Neyse efendim sonuçta Aylak Abaküs Haber Ajansı sizler için zor şartlar altında da olsa gururla sundu.

(imza: fea)

If You Enjoyed This Post Please Take a Second To Share It.

You Might Also Like

Stay Connected With Free Updates

Subscribe via Email

2 elemanlı yorum kümesi:

Yorumlarında isimler veya takma isimler mutlaka yer alsın. Türk diline aykırı olmasın. Şöyle olsun, böyle olsun.

Sitenin yazarı

Erdinç Korkmaz