google-site-verification=Q6ZwQRXiOaJnqS-cgg4nFfP_c10yadaNmmrIUXuvb9w Dünyadaki Tarihi Müzeler Cebir Sever (1) | aylak abaküs*



Icon
Icon
Icon
Icon
Icon
Icon

Dünyadaki Tarihi Müzeler Cebir Sever (1)

Perşembe, Ocak 17, 2008
0 elemanlı yorum kümesi


Tarih dersi, müzelere yakın ilgi gösterir, bağrına basar. Bütün bunları karşılıksız bir sevgi olarak görmeyiniz lütfen, çünkü bu ders, bu eski mekanları kendi amaçları uğruna kullanır, emellerine alet eder. Ders kitaplarında bu tarihi yapıların özel ve gizli kalmış fotoğraflarını kullanır mesela, onun bütün özelliklerini deşifre etmek niyetindedir. Üstelik herkes tarafından bilinmeyen adreslerini açığa vururlar, açıkca hedef gösterirler. Bununla da yetinmez, içinde barındırdıkları antikalardan bahsederler, bunları güzelce överler. Hemen hepsinden dolayı müzeler denilince, akla hemen tarih dersi gelir. Halbuki, biz bu yazımızda müze denilince, aklımıza matematik gelsin istiyoruz. İşte bu yazı dizimizde sizlere dünyadan bazı örnekler sunuyoruz:

1- Abaküs Müzesi

Çocukken elimizden düşürmediğimiz, renkli boncuklar ile birlikte vakit geçirmekten hoşlandığımız bu aletlerden oluşan bir müze burası. Japonya 'da bulunuyor ve geleneksel abaküsleri olan soroban şerefine yapılmış çalışmalar yer alıyor. Phyilly Wong, günümüze ulaşan bütün bu basit sayı boncuklarının çoğunu baştan tasarlandığı belirtiliyor, tabi karakteristik özelliklerini bozmadan. Haklı olarak, kendisini övmeyi ihmal etmiyor ve bütün bunların yaratıcı ve çekici birer tarihi oyuncaklar olarak görüyor. Derslere eğlenceli bir boyut getireceğini ve en verimli ders zamanlarında değer kazanacağını söylüyor.


Hem sonra dünyanın en uzun abaküsünü, benden önce tasarlayan Wong, adını Guinness Rekorlar kitabına da yazdırmış. Bu rekor sonrası elbetteki yaptığı çalışmalar, çok daha fazla duyulmuş, Sağır Sultan bile ilgi göstermiş.



Bir daha ki yazımızda Hindistan'a uzanmayı planlıyoruz. Hayır, o zamana kadar yoga yapacak değiliz, bilemediniz.

If You Enjoyed This Post Please Take a Second To Share It.

You Might Also Like

Stay Connected With Free Updates

Subscribe via Email

0 elemanlı yorum kümesi:

Yorumlarında isimler veya takma isimler mutlaka yer alsın. Türk diline aykırı olmasın. Şöyle olsun, böyle olsun.

Sitenin yazarı

Erdinç Korkmaz