google-site-verification=Q6ZwQRXiOaJnqS-cgg4nFfP_c10yadaNmmrIUXuvb9w Tüp Bebek Yöntemindeki Gelişmeler Korkutuyor! | aylak abaküs*



Icon
Icon
Icon
Icon
Icon
Icon

Tüp Bebek Yöntemindeki Gelişmeler Korkutuyor!

Çarşamba, Şubat 27, 2008
0 elemanlı yorum kümesi


Haber Servisi- Tam sayılar ailesi, tüp bebek merkezi yöntemleri süreci içerisinde, bebekler arasından istediği seçimi yapabilecek. Anne ve babaların, çocuklarının hepsinin tam sayı olmasını istemesi halinde, rasgele sayıların soyu tehlikeye düşebilir. Bu durum, rasgele sayıları tedirgin etmeye başladı.

Genetik bilimi aileler için yenilikler düşünmeye devam ediyor. Tüp bebek tedavisini fırsat bilen bu gelişmelere her gün bir yenisi ekleniyor. Bunlardan en yenisine bakılırsa, artık aileler için ısmarlama bebek devri başlıyor. Aileler, tüp içerisinde sıkılmadan bekleyen embriyolar içerisinden istediğine kavuşmayı bekliyor. İlk bakışta tüp bebek hikayeleri içerisinde en başarılı olanı olduğu izlenimi verebilir ama, bütün bunlar bazı kesimleri huzursuz ediyor. Çünkü bu uygulama sırasında, kendini bilmez bazı tam sayı aileleri, tıpkı kendisine benzeyen tam sayı bir bebeklerinin olmasını isteyebilir.

Bir basın toplantısı düzenleyen Rasgele Sayıları Yaşatma Derneği Başkan Vekili’nin Vekili Pi Sayısı bu konuya ilişkin görüşlerini belirtti. Halkı bilinçlendirmek için çeşitli kurslar verilmesi gerekir, dedi. Bu konuda yetkililere filan seslenmeyi ihmal etmedi. Kendisi aşağı yukarı şu cümleleri söyledi ya da biz içlerinden ancak bu kadarını yayınlama kararı aldık, bazı kısımlara yer vermekten çekindik. Neyse işte yayınlıyoruz:


“ Eğer aileler seçimlerini tam sayılardan yana kullanırlarsa; ekonometri, sayısal çözümleme, şifreleme, bilgisayar programlama, deneysel fizik, istatistik gibi birçok bilim dalı öksüz kalabilir.” derken neredeyse ağlayacaktı. (Daha fazla bilim dalı için bkz: Yeniden Pi) Sonra birden titredi ve kendine geldi, ardından bazı sayıların karekökünün tam değerinin araştırılmasından bahsetti.

“Ünlü matematikçi Dr. Jacques Dutka 2’nin karekökünü bir milyon basamağa kadar hesaplamak için bir bilgisayar kullanmıştı. Çeşitli uygulamalar sırasında, hiç kimsenin aklına, ikinin karekökünün üç veya dört basamaktan fazla hali gelmez, umursamaz hatta. Ama bulunan bu çok basamaklı sayı, yeni ilaç veya kimyasal gübre denemelerinde ve istatistik gibi fazlaca araştırma sırasında önemli bir kaynak olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır.” (*)


İlerleyen bölümlerde Pi Sayısı, kendisinden bahsetmeye başladı ve bir gün rasgele sayı olmayı istediğini açıkladı. Doğrusu bu açıklama bizi hayli şaşırttı. Kendisinin on rakamın her birinin yaklaşık bin kez ortaya çıkması beklenirdi ve ancak daha başlarda peş peşe dizilen altı tane dokuz var ve bin rakamdan oluşan bir kümenin içinde 7777 dizisi tam üç kez alıyordu. Bundan ötürü tam anlamıyla rasgele sayı olması imkansızdı. Bunları hatırlattıktan sonra bize kırıldı doğrusu ve ister istemez konuyu değiştirdi. (*)

Ailelerin bebek seçme konusunda uyarılmasını ve onların geleceklerinin karartılmaması gerektiğini belirtti. Geleceği tahmin ederken rasgele sayıların kullanıldığını ve çocuklarının geleceğinin söz konusu olduğunu da hatırlattı. (Bkz: Randomness)

(*) Bilim iş başında adlı kitaptan alıntıdır.

If You Enjoyed This Post Please Take a Second To Share It.

You Might Also Like

Stay Connected With Free Updates

Subscribe via Email

0 elemanlı yorum kümesi:

Yorumlarında isimler veya takma isimler mutlaka yer alsın. Türk diline aykırı olmasın. Şöyle olsun, böyle olsun.

Sitenin yazarı

Erdinç Korkmaz