google-site-verification=Q6ZwQRXiOaJnqS-cgg4nFfP_c10yadaNmmrIUXuvb9w Ünlü Matematikçilerden Pul Koleksiyonu Yapmak | aylak abaküs*



Icon
Icon
Icon
Icon
Icon
Icon

Ünlü Matematikçilerden Pul Koleksiyonu Yapmak

Cuma, Mart 21, 2008
0 elemanlı yorum kümesi


İlginç Konular Departmanı -Mektuplarımız üzerinde kendilerini teşhir eden arsız posta pulları, matematik konusunda bir araya gelmeye karar verebilirmiş. Pul koleksiyonları yakın bir zamanda matematik derslerimizde yer alması hayal bile değil! Bunun için bir adet yazıcınızın olması yeterli! Ünlü matematikçileri bir araya toplamak düşüncesi böylelikle bir son bulur.

Pul dediğimiz küçük kağıtlarla hepimiz bir şekilde tanışmışızdır. Bendeniz, ilk defa ilkokul öğretmenim sayesinde, kendisiyle bir araya gelme fırsatını bulmuştum. O sıralar uzaktaki yakınımıza mektup yazmak durumundaydık. Hazır yazıp bitirmişken ve buna pek sevinmişken, yazdıklarımız ile çizdiklerimizi sevdiğimize ulaştırabilirdik. Başkasını bilmem ama ben basbayağı tuzağa düşmüştüm. Uzaktaki yakınım için pekte hoş olmayan şeylerden bahsediyordum. Mesela, mektubumda onu korkutan yılanlar ve diğer sürüngen arkadaşların hayatları vardı. Doğrusu şu ki, herkes gibi o da korkularıyla yüzleşmek zorundaydı. Bunu düşündükten sonra, geriye öğretmenimizin söylediğini yapmak kalıyordu. En yakın postaneye nihayet gidebilirdim ve çok geçmeden gittim.

Elimdeki yılanların elimden uçup gitmesi için, sadece mektup zarfı değil, aynı zamanda pul da gerekliydi. Postanede, mektupların üzerinde poz vermeye alışkın şu küçük kağıtlardan hayli vardı. Demek ki, pullar da insanlar gibiydi ve pulların 70 milleti bile olmalıydı. Bunları bir araya getirme fikri herkes gibi benim de aklıma gelmişti. Ama tabi, buna biraz üşenmiştim. Mektubuma cevap gelmediği için postaneden de ayrı kalmıştım. Böylece pulları derleme hevesim başlamadan bitti. (Şimdi düşündüm de, pulların üzerinde sevdiğimiz sevimli kahramanlardan tanıdık birileri olsaydı bu fikrim değişirdi, sanki. Mesela, deli gibi izlediğim Taş Devri’nden tanıdığımız Barni filan olsaydı fena olmazdı ama, yoktu işte.)


Posta pullarını biriktiren çoğu kimse, bunlara eski türk filmlerindeki kızları kandıran aktörler de dahil, sadece kullandıkları pulları biriktirmiş olmalılar. Diğer pul koleksiyoncuları ise, gösterişten uzak bir şekilde sadece belirli bir şehri ya da sevdikleri bir konuyu anlatan pullar edinmiştir. Bu durum, neredeyse 150 yıldan beri etrafımızda dolanmış olan bu küçük kağıtları bile heyecanlandırdığını söyleyebiliriz. Çünkü, kendilerine bir uzmanlık alanı belirlemiş olacaklardı. İlgilendikleri konuyla ilgili en iyi resimleri üzerlerinde taşıyacaklardı. Bir adanmışlık duygusu bile hissedilebilirdi. Bütün kişisel gelişim kitaplarında yazan pozitif düşünme zırvalığına çekilişsiz kurasız sahip olabilirlerdi.



Bundan böyle, en büyük pul kaynaklarımız olan eş dostan pul isterken, istek parça istemeye benzer davranışlar sergileyebiliriz. “Sıradaki pulumuz tüm matematik severler için gelsin.” deriz ve onlar da çıkarıp, bir adet Fermat pulu verebilirler. Benzer şekilde, postane görevlilerini ve bize mektup göndermek isteyen kimseleri uyarabiliriz. Evinde eski mektupları atmayıp bir köşede bekleyen kimselere de buradan benzer mesaj verebiliriz.

Bu uğraşıları bir yana bırakıp, sanal yoldan hayallerine kavuşmak isteyenleri düşünen bir site var. Bakınız: posta pullarından matematikçi yapmak.

Bir koleksiyonu böylece noktalamış oluyoruz, darısı diğer bilim adamlarının başına...

If You Enjoyed This Post Please Take a Second To Share It.

You Might Also Like

Stay Connected With Free Updates

Subscribe via Email

0 elemanlı yorum kümesi:

Yorumlarında isimler veya takma isimler mutlaka yer alsın. Türk diline aykırı olmasın. Şöyle olsun, böyle olsun.

Sitenin yazarı

Erdinç Korkmaz