google-site-verification=Q6ZwQRXiOaJnqS-cgg4nFfP_c10yadaNmmrIUXuvb9w Kişisel Gelişim Hikayesi: E Sayısı | aylak abaküs*



Icon
Icon
Icon
Icon
Icon
Icon

Kişisel Gelişim Hikayesi: E Sayısı

Perşembe, Nisan 17, 2008
0 elemanlı yorum kümesi


Kişisel Gelişim Servisi - Logaritma alanında yıllarca çalışmış, saçını süpürge olarak kullanmaktan yorulmuş bir sayının hikayesi. Mutluluğu aramak için çareler düşünmüş ve cebir alanında çalışan perilerden yardım almış. Bakalım E, gerçekten mesut ve bahtiyar olabilecek mi?

O, garip bir sayıydı. Diğer sayılar tarafından anlaşılması biraz uzun bir zaman aldı. Logaritma çalışmalarında E sayısının varlığını kabul etmek herkes için pek kolay olmadı. Arkadaşları bile, başlarda kendisine inanmadı. Hayatından memnun gözükmüyor, fd gibi aynalardan kaçıyordu.


“Ben diğer sayılardan daha çok çalışıyorum. Ama kimsenin umurunda değilim.” diye düşündü.

Bunları duyan, matematik perisi koşup geldi. Selam vermeden, halini hatırını sormadan,

“Doğal logaritmik taban olacaksın” dedi. Sonra cebinden bir kimlik çıkarıp ona verdi. Sonra peri, “güle güle” bile demeden koşarak gitti.


Sonra, bu nüfus cüzdanı yüzünden çevresindekilerce bir sürü soruya maruz kaldı. Bu durum Kral’ın ilgisini çekti. Bütün logaritma işlemlerinde işe yarayabileceğini düşünmüştü kral. E sayısı, sarayı ziyareti sırasında gördüklerine hayran kaldı, kralın ne dediği umurunda değildi. Kral sabit bir sayı idi. Bu yüzden pek üzüldü.



“Ben de sabit bir sayı olmak istiyorum” dedi. Gökten başka bir peri koşarak geldi. Diğer perilerden biraz şişmandı ve hayli terlemişti. Peri teri soğumadan, boşu boşuna buraya kadar geldiğini anlattı durdu. Çünkü, E sayısının nüfus cüzdanında sabit bir sayı olduğu zaten yazılıydı. Derken, onu kral yapma kararı aldı peri ve oracıkta tacını taktı. Şimdi eskisi gibi çalışmıyor, aptal kutusunun başından kalkmıyordu.

Günlerden bir gün, 14 Şubat’tı. Pek anlamsız bir nedenden ilan edilen sevgililer günü, tüm yurdu esir altına almıştı. Küreselleşme yüzünü gösteriyor, herkes israf yapmak için kendisini paralıyordu. Ben de pi sayısı gibi aşkın sayısı olmalıyım diye düşündü, herkes onu konuşmalıydı. Çok geçmeden aynı şişman periden telefon geldi. "Kendisinin kimlik bilgilerini gözden geçirmesini, aşkın sayısı bilgisini onaylıyorsa 2’ye, onaylamıyorsa 1 ‘e basmasını" söyledi. Haliyle kabul etti. Artık, gerçel katsayıları olan bir denklemin köklerinden biri olarak ifade edilmesine, pergel ve cetvelle bir doğru parçası olarak gösterilmesine gerek yoktu. O, aşkın sayısıydı.



E sayısı, pi’nin varlığından huzursuzluk duyuyordu. “Neden ben ondan daha popüler değilim” diyordu.

Gökten başka bir peri geldi ve onu pi sayısı yaptı. Ama doğrusunu isterseniz, büyük bir yükün altına girmişti, E. İşte birden anladı, kuvvetin kaynağının mutluluk olduğunu. Derken pişmanlıkla haykırdı: "Eskisi gibi normal bir sayı olmak istiyorum!"

Peri onun bu anlamsız dileğini yerine getirdi. Şimdi o sayı yine logaritma işlemlerinde çalışıyor. İşi ağır ve aylığı az; ama yaşamı seviyor ve mutlu.

If You Enjoyed This Post Please Take a Second To Share It.

You Might Also Like

Stay Connected With Free Updates

Subscribe via Email

0 elemanlı yorum kümesi:

Yorumlarında isimler veya takma isimler mutlaka yer alsın. Türk diline aykırı olmasın. Şöyle olsun, böyle olsun.

Sitenin yazarı

Erdinç Korkmaz