google-site-verification=Q6ZwQRXiOaJnqS-cgg4nFfP_c10yadaNmmrIUXuvb9w Matematik Hastalığı ve Tedavisi | aylak abaküs*



Icon
Icon
Icon
Icon
Icon
Icon

Matematik Hastalığı ve Tedavisi

Cumartesi, Şubat 21, 2009
2 elemanlı yorum kümesi


Matematik öğrenemiyorsanız dikkat! Matematiksel yöntemleri kavrayamayan öğrencilerin, elbetteki bu formüller yığınının gelecekte ne işlerine yarayacağını sorgulaması doğal değil mi? O halde asıl sorun, bu dersin nasıl sevdirileceğinde. Derslerinde öğrenme sorunları yaşayıp duran bir X sayısının yazdığı bir mektup. Hüzn-ü komik satırlar, cebirsel olmayan duygusal ifadeler, basit bir hastalık ve tedavisi...


Sevgili Doktor Online,

Beni hatırladınız mı? Bendeniz daha çiçeği burnunda matematik işlemlerinde yer alan x sayısıyım. Yolun başında olduğumu siz de farkına varmıştınız. Henüz matematikteki işlemlerin varlığına anlam verememişken, kendimi çarpmalar ve bölmeler arasında buldum.

Uf, hala mı hatırlamadınız? Hani bana, Dyscalculia tanısı koyduğunuz zaman yanımdakilerin, “Hani bana, hani bana?” sorularına maruz kalmış ve onlara durumu açıklamak zorunda kalmıştınız. İşte matematik öğrenme bozukluğu şeklinde Türkçe konuşmuştunuz. Onlar da şaşırıp kalmış, sahip oldukları Türkçe kelimelerine inanamamışlardı. Zaten yanımdakilerle çalışırken zorluk yaşıyordum, şimdi bunu öğrendikten sonra iyice üzerime geleceklerdi.

Siz de biliyorsunuz ki, birçoğunun sembolünü karıştırıp duruyordum. Birçok sembol arasında kendimi ıssız adam buluyordum. Üstelik ıssız bir adaya düşmek istemiyor, düşsem bile yanıma dört işlemden birini almak istemiyordum. Zaten alsam bile başıma geleceklerden habersizdim. Aklımdan basit işlemleri bile yapamıyordum. Doğru yolda gitsem bile yönümü bulamıyordum. Dahası, içinde sayı geçen öğrenmeler bana ıssız adalar kadar uzaktı.

Hastalık belirtileri olduğunu tahmin ettiğim bütün bunları, nefes almadan anlatmama rağmen bana test uyguladınız. Neyse ki, test sonuçları istediğim çıktı da, biraz olsun sizi inandırabildim.




Şimdi sizin önerdiğiniz matematik oyununu oynuyordum. Cebir ile ilgili boyadığım resimler, yaptığım çizimler hep yanımdaydı. Öncesinde yüksek sesle, “Yüksek yüksek tepelere” şarkısı yerine problem söylüyordum. Problemlerim hep günlük hayattan oluyordu. Hemen hepsi süslü püslü kağıtların üzerindeydi. En azından okuldaki sıkıcı öğretim metotlarından kurtulmuştum. Mutluydum. Hastalık tedavisi tüm süratle devam ediyordu.



Birkaç hafta sonra iyileşeceğimi düşünüyorum. Öğretmenlerim gibi zeka seviyemin düşük olmadığına inandığınız için de teşekkürler. Yine yanımda aynı sayılar olacaktır. Bu sefer onları şaşırtacağım!

Tedavi sırasında X'in Okuduğu Kitap:



Matematik Yaramazdır!



If You Enjoyed This Post Please Take a Second To Share It.

You Might Also Like

Stay Connected With Free Updates

Subscribe via Email

2 elemanlı yorum kümesi:

Yorumlarında isimler veya takma isimler mutlaka yer alsın. Türk diline aykırı olmasın. Şöyle olsun, böyle olsun.

tarkan ikizler dedi ki...

kendi bloğuma yazacağım bir ayrıntıyı yazmaktan vazgeçip buraya (hakettiği için) yorum olarak eklemeyi daha uygun buldum... matematikte "x" olarak geçen x ile çarpım işlemlerinde kullandığımız "x" aynı gibi dursa da çarpım işlemlerinde olanı gerçek bir çarpı (X) şekliyken x olarak gösterdiğimiz ise harftir ve harf olarak x yazınca burada yazdığım gibi değil harfin uçları tırnaklı olmalıymış yani serifli bir karakter olmalıymış... umarım ukalalık olarak algılamazsınız ben öğrendiğimde ilginç bulmuştum...

Adsız dedi ki...

teşekkürler efendim,
keşke her yazının altında böyle sürpriz ilginç bilgiler yer alsa,
bütün x'ler çarpı olarak algılandıkları zaman alınmasa,
bir daha böyle kafiyeli cevaplar yazılmasa :)

(neyse ki, bitti.)

Sitenin yazarı

Erdinç Korkmaz