google-site-verification=Q6ZwQRXiOaJnqS-cgg4nFfP_c10yadaNmmrIUXuvb9w Kristal Kar Tanesi Röportajı | aylak abaküs*



Icon
Icon
Icon
Icon
Icon
Icon

Kristal Kar Tanesi Röportajı

Cuma, Mart 13, 2009
3 elemanlı yorum kümesi



Neredeyse 0,1 milimetre çapındaki buz kristalleri soğuktan birbirlerine yapışarak kar tanelerini oluştururlar. Hafiflikleri nedeniyle yere o kadar yavaş inerler ki 3000 metreden inmeleri 2 saat alabilir. Sizin uykunuz gelmeden ve kar taneleri havadan yere düşüne kadar söyleyelim: Hepsinin içinde geometrik şekiller saklıdır. Elimizde eriyip gitmeden onları farketmemiz gerekir.


Sevgili kar tanesi, kendinizi nur tanesi veya annenizin bir tanesi olarak görüyor musunuz?

(gülüşmeler) doğrusu bütün bunları düşünmemiştik. ama isterseniz olabiliriz. ama tabi annemiz buna ne der bilemeyiz.


Efendim içinizde buz kristalleri olduğu söyleniyor. Bunu halkımızda gizliyecek misiniz?


bunda saklayacak bir şey yok. hem de milyonlarca bulunduruyoruz. isteyenlere mikroskopla verdiğimiz pozları gösterebiliriz. herbirimizin farklı bir model olduğunu fark edecekseniz.


Peki kristaller neden şekillidir?

kristaller şekillerini, erimiş maddelerin yavaşça soğumasından alırlar. bu sırada maddelerin atomları birbirlerine doğru yakınlaşır, derken kristal oluşur. bazıları genellikle açık renkli ve karmaşık geometrik hallere bürünür.

Kardanadamların da sizler gibi kristal yapıda olmalarını ister miydiniz?

harika bir fikir! madem işin içinde bizler varız, şekillerimiz elbette ki akla gelebilir. trigonal bir kafayı, monoklinik bir gövde ile düşünmeye başladım ama sanırım olmazdı. çocuklar buna pek anlam veremezlerdi, kendilerine yakın bulmazdı.

If You Enjoyed This Post Please Take a Second To Share It.

You Might Also Like

Stay Connected With Free Updates

Subscribe via Email

3 elemanlı yorum kümesi:

Yorumlarında isimler veya takma isimler mutlaka yer alsın. Türk diline aykırı olmasın. Şöyle olsun, böyle olsun.

pilaki dedi ki...

kars/sarıkamış'ta matematik öğreten biri olarak bu şekilleri birebir gördüğümü söyleyebilirim.sadece mikroskop altında böyle görünüyor zannediyordum fakat gerçekten bu şekilde kar yağıyor.tabi siz ona bakarken "ne süper bişiymiş yaa" diyerek kurduğunuz ünlem cümlesi onun erimesini hızlandırıyor.bu da üzücü bir durum tabi :))

tarkan ikizler dedi ki...

kaç kere bilimsel konusunu okudum, kaç kere buna ait çok teknik bilgilerden oluşan dergi sayfaları yaptım ama hiç kar tanesiyle röportaj görmemiştim çok sevimli olmuş... röportajlara devam ve mutlaka biraz daha uzun sürsün... :) çok beğendim ya... eline sağlık.

abaküs dedi ki...

yeni bir matematik öğretmeni okuyucum olduğunu öğrenmek pek sevindirici pilaki. üstelik bu öğretmen kar tanelerini en az sayılar kadar seviyorsa :)

teşekkürler 1646, beğeni kazanmak sahiden güzelmiş :)

Sitenin yazarı

Erdinç Korkmaz