google-site-verification=Q6ZwQRXiOaJnqS-cgg4nFfP_c10yadaNmmrIUXuvb9w Var mısın Yok musun Oyunu ve Olasilik Hesaplari | aylak abaküs*



Icon
Icon
Icon
Icon
Icon
Icon

Var mısın Yok musun Oyunu ve Olasilik Hesaplari

Çarşamba, Şubat 13, 2008
4 elemanlı yorum kümesi


Dünyanın en kolay para kazandıran yarışması olduklarını söyleyen programı ben de izledim. Sayısal loto çekilişinden değil, Var mısın Yok musun Oyunundan bahsediyorum. Bir araya gelmek zorunda bırakılmış kutular ile yarışmacılar, Acun Ilıcalı ile kutular, sunucu ile yarışmacılar arasındaki ilişki izlenmeye değerdi. Bir kere ekrandan yüzümüze pozitif enerji yağıyordu. Ele ele tutuşmalar, kutuyu açarken konsantre olmalar, konfeti yağmurları filan vardı ve bütün bunlar mutlu olmamıza yeter gibiydi. Ama unuttuğumuz önemli bir konu vardı. Okul hayatımızda zorla öğrenmemiz istenen olasılık konusu yarışmada başrollerdeydi ama biz bunu boş verip, pozitif hisler peşinden gidiyorduk ve bu konunun figuran olmasını istiyorduk. Halbuki ihtimal hesapları genç ve güzel bütün aktristler gibi ön plana çıkmayı hak ediyordu. Tıpkı kutular gibi ve tıpkı yarışmacılar gibi.



Yarışma ilerliyor, seyirciler olur olmadık eylemleri alkışlamayı sürdüyordu ama bir kişinin rastlantı veya kesin olmayan olaylarla uğraşan olasılıktan bahsettiğini görmüyordum. Ve benim çıkıp bunları söyleme ihtimalinin sıfır olmasına üzülüyor, Hamdi gibi bir telefon arkadaşlığı yapmadığıma içerliyordum.

Kutularda saklambaç oynayan yüksek meblağlardan hangisinin geleceğini saptamak imkansızdı. Bununla birlikte kutudan hangi paranın çıkacağını öngörmek, pozitif veya nötr enerjiyle değil, olasılık teorisi ile olanaklıdır.

Olasılık teorisi, 17 yy. başlarında rulet ve iskambil gibi oyunların tahmini sonuçlarıyla başladı. O zamandan bugüne değin birçok matematikçi bu teoriyi genişletmek için katkıda bulundular. Bununla beraber, olasılığın uzun ve hareketli geçmesine rağmen, bu teori 1920’li ve 1930’lara kadar belirlenemedi. Çoğul olasılık kuramı denilen bu belitik gelişme olasılığın kavramlarına bir kesinlik getirerek matematiksel bir modele oturtulmuştur. (Teori ve Problemlerle Olasılık- SeymourLipschutz)


Olasılık örnek uzayında yer alan olumlu olayın/olayların sayısının bütün olayına/olaylara oranlamasından elde edilen bir değerdir. Tabi olumsuz olaylarda da bu geçerlidir. Buna göre, büyük ödülü kazanma şansı her kutuda değişiyor ve kutular açıldıkça bu şans sürekli artar. Tabi en büyük miktara sahip kutu açılmamışsa.

Olasılık hesaplamalarını yaparak karar veren yarışmacılar olsun istiyorum. Pozitif enerji gibi zırvalıklar bu şekilde son bulabilir. Ama bu bile kolay para kazanmak gibi aşağılık bir duyguyu hafifletebilir mi, bilemeyiz.

If You Enjoyed This Post Please Take a Second To Share It.

You Might Also Like

Stay Connected With Free Updates

Subscribe via Email

4 elemanlı yorum kümesi:

Yorumlarında isimler veya takma isimler mutlaka yer alsın. Türk diline aykırı olmasın. Şöyle olsun, böyle olsun.

iltiriş dedi ki...

Hislerle bu oyundan para kazanılmadığı gibi

olasılık ihtimali ile de kazanılmayacağı kesindir

velakin akıllı ve mantığını kullanan bir yarışmacı

Hamdi Bey'in verdiği ödülü her zaman almalıdır,

işte bu noktada olasılık girmektedir

en büyük ikramiye'ye göre teklif yapan Hamdi Bey'i eğer kartlarınız güçlü değilse dinlemek gerekir

son kutuya Büyük ikramiye taşıma ihtimallerini iyi düşünmek lazım kalan kırmızılara göre değil kullanacağımız kutu açtırma haklarını düşünmek gerekir

burada herkesde olduğu gibi iki bilinen ama kontrol edilemeyen bilinmeyen devreye giriyor

1.si hırs
2.si merak (ya kutumdaysa)

oysa bilimde bu iki durum dikkate alınmaz kısaca yarışmacı insan olduğunu unutup bir makina gibi hareket etmelidir

Adsız dedi ki...

saçları ağarmış babam yaşındaki adamların nasıl olupta cıvık bir şekilde üzüntü ve sevinç nümerosu yaptığını anlayamıyorum. tiskiniyorum muntazaman.
cümlem devrik oldu sanki :)

ayrıca hak edilmemiş miktarlar için ağlayanları da burdan kınıyorum, kınnnn.

halimeli dedi ki...

Açıkçası beni programa çeken tek şey, hamdi bey ve teklifleri. Kimin kaç para aldığı filan umrumda değil, ama oturup ciddi ciddi tekliflerin ne kadar olacağını hesaplıyorum. Sonra da annemden "sen de aynı Hamdi Bey gibi kalpsizsin" azarlarını dinliyorum. Bilim hep hor görülmüş zaten.(:

Ağırlıklı ortalama kullanıyor olsa gerek.

abaküs dedi ki...

İlk defa yorumlara ekleme yapma gereği duymuyorum. Teşekkür etme gereği duyuyorum o kadar :)

Sitenin yazarı

Erdinç Korkmaz