google-site-verification=Q6ZwQRXiOaJnqS-cgg4nFfP_c10yadaNmmrIUXuvb9w Mart 2007 | aylak abaküs*



Icon
Icon
Icon
Icon
Icon
Icon

Matematik Haber Ajansı: Üçüncü Sayfa Haberleri

Cumartesi, Mart 31, 2007
4 elemanlı yorum kümesi
Sıfır ‘ın dramı

Toplama işlemi çalışmalarında diğer sayılar tarafından fazla önemsenmeyen 0, cinnet geçirip, işi yarıda bıraktı. Arabasına atlayan 0,bir anda trafik canavarı oldu ve önüne gelen sayılara çarptı. Herkesi sıfıra çevirmesine rağmen hızını bir türlü alamadı. 0, ancak karşısına sonsuz çıkınca afallayıp, kıskıvrak yakalandı. Göz altına alınan 0, ifadesinde pişman olmadığını, asıl kendisiyle dalga geçenlerin utanması gerektiğini söyledi. Akıllarda şu soru kaldı: Eğer, sıfır sonsuza çarpsaydı, ne olurdu?




Şiddetli Geçimsizlik

İki kenar arasında yok yere anlaşmazlık çıktı.
Birbirlerinden nefret ettikleri için aralarındaki
açıyı da boş veren kenarlar, birbirlerine su tabancasıyla
saldırmaya başladılar. Yoldan geçen kenarlardan hipotenüs olanı,
olaya müdahale etmek istedi. Haliyle sırılsıklam olan hipotenüs
yine de iki kenarı sakinleştirmeyi başardı. İki kenarın arasında dik açı olması gerektiğini söyleyince, hemen oracıkta bir dik üçgen oluşturuldu. Olay tatlıya bağlandı. Çevrede toplanan meraklı kalabalık oracıkta dağıldı. Muhabirimiz, olay yerindeki
silahı, polislere çaktırmadan ele geçirmeyi başardı. Silah, asıl sahibi olan
çocuklara teslim edildi.
(aylakabaküs ajansı- yol kenarındaki birinci kaldırım değil, üçüncü kaldırımın yanı)

Hız Problem' li Temel Reis Çizgi Filmi

Perşembe, Mart 29, 2007
1 elemanlı yorum kümesi

Temel Reis, bu bölümde, yine Safinaz için deli oluyor, aşkı için savaş veriyor, başına olmadık işler geliyor ve yok yere ıspanak yemek zorunda kalıyor. Safinaz ile beraber pikniğe gitmeye karar veren Temel Reis, Safinaz ‘ı ikna etmek için her türlü yolu dener. Kabul etmeyeceğini anlayınca ıspanak zoruyla Safinaz ‘ı alıkoyar ve yola çıkarlar. Bir süre sonra, peşlerine Kabasakal’ ın takıldığını fark eden Temel daha fazla gaza basmaya çalışır. Aklından hemen bir sürü hesap yapmaya başlar.

1) Ben, buradan piknik alanına kadar 3 saatte gideceğimi biliyorum. Peki, biraz azaltsam, Kabasakal nasıl olsa beni yakalamaz biliyorum, senaryo böyle, yani mesela 15 km kadar yavaş gitsem, aynı yolu 4 saatte alırım. O zaman, aradaki mesafe kaç km’ dir?

3v = 4 (v-15) ‘den 60 km olduğunu hesaplar. Ama, Kabasakal ‘ın hızını bilmediği için, aklına başka problem gelmez. Ve trafik kurallarına uymaya çalışarak şehir içi hız sınırı olan 50 km ‘yi geçmez. Ve Kabasakal onlara hemen yetişir. Kabasakal gittikçe hızını artırır ve kendisini Bağdat caddesinde zanneder. Bunun üzerine polis, Kabasakalın peşine düşer. Kabasakal mecbur arabayı kenara çeker. Temel de, ıspanağı olmadan bir iş başarmanın mutluluğunu yaşar. Piknikte, çiçek toplarlar, mangal yaparlar, arabanın radyosunun sesini sonuna kadar açıp şarkı söylerler, ip atlarlar, bir de top oynarlar, yani kısaca çok eğlenirler. (resim)

Doğal Sayılar ile (çıkarma, toplama, çarpma, bölme işlemi) hakkında röportaj

Salı, Mart 27, 2007
0 elemanlı yorum kümesi

Bu hafta, doğal sayılarla yaptığımız bir röportaj ile beraberiz, sevgili aylak ve abaküs severler. Röportaj sırasında her sayıya söz hakkı vermemiz mümkün değildi. Bu yüzden biz de, bu sayılardan bir sözcü belirlemelerini istedik. Sonra, diğerlerinden ayrıldık ve bizi bulamayacakları bir yer seçtik. Artık röportaja başlayabilirdik ve başladık. Sözcümüz çok canlı ve sevecen bir sayı. Kendisini 2 olarak biliyoruz,
öyle sayıyor ve seviyoruz.


Sayın sözcü doğal sayıları nasıl tanımlarsınız?

Doğal sayılar öncelikler bir kümedir. İçinde sayılar vardır, bir sürü sayılar, herkes bilir bunu ve saymaya başlar. Bunu biz de biliriz ve başkaları tarafından sayılmak hoşumuza gider. Kendi aramızda bile, sayarız. Ama şu var ki, biz doğal sayılar olarak sıfırdan başlarız. Bunu unutmamalı, sıfıra karşı gereken özeni göstermeliyiz. Sıfır benim kadar değerli olmayabilir ama yine de, matematik camiasının en popüler sayılarındandır, sayılmasa da sevilir.

Bize biraz dört işlemlerden bahsedebilir misiniz?

Peki, toplama işleminden başlayabilirim. Hazır başlamışken de söyleyelim, unutmadan. İki doğal sayının toplamı yine bir doğal sayıdır. Sonra, toplama işlemlerinde sayıların yerleri değişse bile, sonuç aynı kalır. Sonra, bir de etkisiz elemanımız var ve bu sıfırdır, kendisi bu yüzden küme içerisinde yeterince tanınır.

Peki ya, çıkarma işlemi?

Çıkarma işlemimiz değişme, birleşme gibi özellikleri yoktur. İki doğal sayı çıkarırsak, yine bir doğal sayı elde ederiz. İşlem hatası yapmadıktan sonra, bunu bilmeniz yeterlidir. Bu kadar.

Sonra, bir çarpma işlemi vardı, değil mi?

Evet, hala var. Sonra yutan eleman var, sıfır. Sonra bir de etkisiz elemanımız var, bir. Tanıştırayım, dedim. Bu işlemde de değişme özelliği vardır,
a×b=b×a
sonra birleşme özelliği vardır:
(a×b)×c=a×(b×c)
Ve bir de unutmadan söyleyelim, dağılma özelliğine sahiptir:
a×(b+c)=(a×b)+(a×c) veya a×(b-c)=(a×b)-(a×c)

Ve son olarak bölme işlemi kaldı, değil mi?

Evet anlatalım. Ama önce şu var ki, biz, doğal sayılar olarak, bölme işlemlerinde bölünen ile bölenin yerlerinin karıştırılmasına karşıyız. Herkesin ait olduğu bir yer vardır ve bunu değiştiremeyiz. Yoksa bölümün değişeceğini unutmamak gerekir. Bölüm ise, çıkan sonuçtur, bunu söyleyelim, okuyucularla tanıştıralım.

İki sayısını hatırlatacak özel resimlere yer veriyoruz, kendi isteği üzerine. Bi' de bizi kırmayıp röportaj yaptığı için, tabi ki. Kendisinin en sevdiği kitap ise şuymuş:



Sayı Avcısı Sibel Bayramoğlu



Günlük Burç Yorumları veya Falları v.1

Pazar, Mart 25, 2007
7 elemanlı yorum kümesi

Koç burcu

Fazlaca aktif olacağınız, zıp zıp zıplayacağınız bir gündesiniz, hayret. Çarpım tablosunda çalışmalar yapacaksınız ama, diğer günlerdeki gibi olmayacak. Ne olacağını biz de bilemeyiz tabi, ama çok eğlenecekseniz. Diğer sayılarla oyunlar oynamayı ihmal etmeyeceksiniz. Komik olacaksınız, yüzünüzdeki salak gülümsemeyi kaybetmeyeceksiniz.

Boğa burcu

Çarpım tablosundaki ortama biraz özen gösterin, lütfen. Düzenli olmaya çalışın, orası sizin iş yeriniz olabilir ama, eviniz de sayılır. Pasaklı olmanın lüzumu yok. Dağınıklık, giderilebilen bir sorundur, hem. Bu sorunu bahane edip, sevgilinizle güzel bir geçirme fırsatı da sizi bekliyor.

İkizler burcu
Sayılar arasındaki popülerliğinizi siz de benim kadar biliyorsunuz. Böyle devam etmeye bakın çünkü, üç gün mü desem beş gün mü desem, işte o günlerden birinde büyük bir proje sizi bekliyor. Elinizi çabuk tutun. Sevgiliniz varsa, bu sayı ile evde kalın, dışarı para vermeyin. Eğer yoksa, evde kaldınız sayılmaz, başka çarpım tablolarını, kümeleri ziyaret edin.

Yengeç burcu
Diğer sayılar ile ilişkileriniz yoluna girecek. Eğer yolundaysa, daha da iyi olacak, evet bildiniz. Sonra basamak değeriniz artacak, yeni sıfırlar edineceksiniz. Yine de maddi bakımdan zorlanabilmeniz mümkün. Bu yüzden sevdiğiniz sayıları bayram gelmeden ziyaret edin, onlardan yeni basamaklar edinin.

Aslan burcu
Çarpım tablosu çalışmalarınıza yeni bir yenilik getireceksiniz. Hayatınızın seyri elinizde olmadan düzelecek, mesela başka bir sayı ile dört işleme farklı bir bakış açısı getireceksiniz. Yeni maddi olanaklar sizi bekliyor, bir de. Sevgiliniz varsa, belki yoktur diye soruyorum, onun sözünü dinlemeye bakın. Yoksa da aferin size, böyle devam edin.

Başak burcu
Dört işlemlerin işleyişini değiştirmeniz olanaksız. Bunu aklınıza bile getirmeyin. Bu konuyu sevgilinizle tartışmaya bile kalkmayın. Hem bak, yeni fırsatlar seni bekliyor, aklını kullan ve onları yakala, kaçırma. Başka bir sayı size akıl danışabilir, siz de yardım edeceksiniz.

Terazi burcu
Basamak değerinizde kayıplar yaşanabilir. Olsun, mutlak değer bankası ‘ndan destek alın, tabi hala batmadıysa. Diğer sayılara ani çıkışlar yapıp, boş yere öfkelenebilirsiniz. Bu yüzden bir tatil yapsanız, iyi olur.

Akrep burcu
Çarpım tablosundaki işinizde bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Olsun, üzülmeyin. Yeni sayılarla tanışmaya bakın. Şimdiden, iki bilemedin üç sayı ile tanışacağınızı söyleyebilirim. Onlarla hoş vakitler geçireceksiniz.


Yay burcu
Çok fazla çıkışlar yapıyorsunuz, sinirleriniz geriliyor, oluyor mu ama. Özgür bir sayı olduğunuzu aklınıza getirin. Ailenizle ve çarpım tablosundaki iş arkadaşlarınızla sık sık bir araya gelin, durumu anlatın. Basamak değerinizi öyle hemen harcamayın, tutumlu olun, bi' de türk malı kullanın.

Oğlak burcu
Dört işlemlerde neler olabileceğini önceden kestirebiliyorsunuz. Çarpım tablosundaki işinizi bırakıp, benim gibi astrolog olabilirsiniz. Hatta sizi yanıma bile alabilirim. Tercihen, yeni mezun istemiyoruz. Neyse ne diyordum, toplu bir basamak değeri elinize geçecek. Onu hemen çar çur etmeyin. Yeni bir sayı bulup, onunla aşk veya meşk yaşayacaksınız. Ama, birincisinden emin değilim.

Kova burcu
Karşınızdaki sayıları eleştirmenize anlam veremiyorum. Ne zorunuz var. Biraz sakin olun, ama. Biraz spor yapın, temiz hava alın. Böylece diğer amaçlarına rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Balık burcu
Çok yoğun bir gün olacak, başınızı kaşıma imkanı bulacağınızdan bile emin değilim. Çarpım tablosundaki ayrıntılarla uğraşmayı bırakın. İşiniz biriktirmeniz yetmiyor mu, siz asıl onları yetiştirmeye bakın. Eğer, sevgiliniz varsa, sevdiğiniz sayının yalnız kalmak istemesini anlayışla karşılayın. Ama sadece bir iki saat sabredebilirsiniz, biliyorum. O yüzden süre dolunca 100 ‘e kadar sayın, çarpım tablosundaki işinize kendinizi verin. Sevgiliniz yoksa, boşverin, basamak değerinizi artırmaya bakın, zengin olun. (yersen)

Not: Hazır temayı yenilemişken -hepatitze sağolsun- yeni bir içerik üretmek istedim. Mutluyum, evet. Hayır ağlamıyorum, gözüme toz kaçtı. Bildiniz.
Not: Burçların sayısı, sonra sonra artacak.
Not: Başka not yok, yeter bu kadar diyelim, yetsin.

İki tane ikilem (dilemma)

Salı, Mart 20, 2007
0 elemanlı yorum kümesi
Ve karşınızda: A kümesinin Bir Elemanı

A kümesinde çalışmanın ne demek olduğunu bilmiyorsun. Ben de bilmiyordum. Tanıdık bir elemana rastladım; anlatma dediğim halde anlattı. Ben de, ‘dinleme be şunu’, dediğim halde dinledim. Sonra sihirbaz gibi davranıp, cebindeki başvuru formunu çıkardı. Ben, bakakaldım sonra da doldurmak durumunda kaldım. Ve işe başlamak zorunda kaldım. Aklımda B kümesi olduğu halde.

A kümesinde çalışmanın ne demek olduğunu bilmiyorsun. Hemen söyleyeyim, berbattır, pistir, hatta kakadır. Sabah kargalarla beraber uyanmalısın. Hadi uyandın, diyelim işe gidersin, çalışmaya başlarsın; kesişme birleşme derken zaman geçer. Aklın B kümesindedir. Bir saat olur, iki saat olur; hiç eğlenmemişsindir, düşünceler içindesindir. Evet, aklın, biraz kaldıysa tabi, hala B kümesindedir. İş biter, yolda B kümesinin elemanlarına rastlamamak için devekuşu olursun. Beceremezsin, sonra durursun; karşına geçer, bir güzel dinlersin. Eve gidersin, televizyonun karşısında kalır, yine B kümesini düşünürsün. Reklamlarda bu kümeye rastlamamak için uğraş verirsin, ama olmaz. Ben eski iş yerine dönemem. B kümesi beni bir daha kabul etmez. A kümesinde çalışmanın ne demek olduğunu bilmiyorsun. Nerden bileceksin?


*** Şimdi de, bir eşittir işareti ***

İki yanımda sayı olması ne güzel. Hem sağımda var, hem solumda. Karşı karşıya olduklarına göre, değişen bir şey yok. Çünkü ben olduğum yerde kalıyorum. Olanları izliyorum hem, hangisinin nereye hareketleneceğini merak ediyorum. Birden herkes sağ yapıyor, sonra aynı herkes sol yapıyor. Gittikçe azalıyorlar, sonuç kalıyor, bir de ben kalıyorum. Hiçbir yere gidemiyorum, olduğum yerdeyim. Tüm sayılar dışarıda, ben içindeyim. Ben içindeyim, dört işlemler içinde, sonuçlar içinde. Sonra sonuçlar var ama, sağda mı kalsam, solda mı kalsam karar veremiyorum. Soğan sarımsaklarım bitiyor, yönlerimi kaybediyorum. Ve bütün sonuçlar muhtemelen, sağımı bulur; ben soluma bakar bakar, ağlarım.

Geometrik Sekiller' den Yamuk

Pazartesi, Mart 19, 2007
6 elemanlı yorum kümesi

Bakın, ne soracağınızı biliyorum, neden bana yamuk diyorlar. Yamuk benim, sen değilsin ve bu yüzden sen bile kıkır kıkır gülersin. Geometri camiasında herkes senin arkandan konuşmaz, benim hakkımda konuşur, yamuğa bak der, hehe der, çok komik bir ismi var, der. Sonra yoklamalar olur; herkes burada, der, sıra bana gelir, ben burada olmak istemem, dışarıda olmak isterim, bulutlarım olsun isterim, sonra balonlarım ve açılarım, evet isterim ama olmaz ve beni uyandırırlar, buradayım, derim. Yine herkes gülmeye başlar, ben ağlamamak için direnirim. Açılarım var derim, kenarlarım var derim. Hepsini tek tek göstermeye çalışırım. Sonra büyük marifetlerim varmış gibi yaparım bunu, herkeste etkilenecek şimdi derim, ama olmaz. Yine de isme bak, derler, hehe derler. Dörtgenlerin isimleri sayıldığında akla hemen ben gelmem, neden gelmem, kimse durup dururken gülmesin diye mi , bunun için evet. Ben yamuğum evet, ve geometri seviyorum, vergimi veriyorum, hiç açı ve kenar yolsuzluğu yapmıyorum, haberleri sonuna kadar izliyorum ve dünyanın haline acıyorum. Ciddi meseleler üzerinde durmaya çalışıyorum biliyorum ama, yine de siz bile, bunlara aldırmayıp gülersiniz, yamuk işte, dersiniz.

Peki, böyle bir şekil olmak nereden aklınıza geldi?

Dört kenarım var benim, beş değil. Haliyle dört tane de açım var, yine de beş değil. Beşgen olmayı istedim mesela, ama kabul edilmiyormuş. Her gün uyanıp sayarım ve bakarım dilekçem kabul edilmiş mi diye ama, hayır bunlar olmaz. Hep dörtte kalırım. Sen hiç dörtte kalmak ne demek bilir misin, mutluluğun resmini çizememek gibidir, ama benim resmimi çizebilirsin. Herkes çizebilir, ama içimdekileri boş bırakırlar, büyük bir boşluğu görmezler, ancak açıları görürler, kenarları görürler. Ben de sadece bunları gördüm başta ve böyle bir farklılık yaratmak istedim.

Çok popülersiniz aslında, bu yetmez mi?

Ah evet, sürekli akla ben gelirim. Yamuk aşağı, yamuk yukarı, ne bu böyle.

İsminizi değiştirmek için başvuruda bulundunuz mu?

Evet başvurdum tabi, bir sürü hakimler gördüm, bir sürü savcılar gördüm, sonra onalrın bir sürü pişmiş kellerini gördüm. Hepsi de komik buldular bunu, kabul etmediler.

Aslında herkes sizin isminiz üzerinde duruyor, özelliklerinizden bahseder misiniz?

Alt ve üst kenarlarım paraleldir. Karşılıklı açılarımın toplamı 180 derecedir.

Bakın ne güzel, özellikleriniz var değil mi?

Evet evet, doğru. Ben biraz fazla tepki gösterdim. Geometriyi ve matematiği seviyorum.

Biz de sizi, efem.

Sayilar ve Aynadaki Monologları

Cumartesi, Mart 17, 2007
3 elemanlı yorum kümesi

-"Biz galiba basit bir hayat yaşıyoruz. Hayır hayır, sen değil daha çok ben. Sen hergün dört işlemde bulunuyorsun, ne bu böyle monoton manyak seni. Aynadakine dedim bunları. Sonra aynadaki küstü tabi. Özür diledim hemen, barıştık. Artık basit konulardan tartışmayacakmışız. Öyle dedi. " (üç sayısı)-


"Birin yarısı kadar bile olamadın, doğru düzgün akla gelmiyorsun hala. Eline geçen üç kuruş parayla nereye kadar dayanabilirsin ki. Keşke, 1/2 olsaymışım. O zaman nasıl da rahat ederdin. Düşünsene herkes saymaya nasıl olsa birle başlıyor ve hemen akla ben gelirdim. Sonra hemen televizyon teklifleri, çarpım tablosunun üstünde sahneye çıkmak, diğer kesirlerle düzeyli ilişkiler. Ah, ah." (1/3)


- Çarpma işlemlerinde kimsenin seni umursadığı yok. Neymiş efendim, sonuçları değiştiremezmişim. Tamam bunu ben de biliyorum ama, ne diye üzerimi çiziyorsun anlamadım. Beni beğenmiyorsunuz diyeceğim; olmayacak, aptal bir karakter olacağım anında. Neyse neyse, bekletmeyim çarpma işlemini. Sonra işimden olacağım. (1)


Not: Yazarken Piyale Madra 'nın karikatürlerinden etkilendim. Hepsi, çok güzeller.
Not2: Tanıştırayım, bu eski dediğim yazılardan biri; burası da aylak abaküs. Memnun oldum, tabi.

Haber: Japon Bilim Adamları 'ndan Yeni Bir Robot

Perşembe, Mart 15, 2007
4 elemanlı yorum kümesi

Tokyo - Japon bilim adamları, üzerinde 2,5 ya da 3 sene çalıştığı robotu nihayet bitirdi. Fonksiyon Amca dedikleri (japoncada ne demek bilemiyoruz) robotun tanıtımında ünlü mankenler rol aldı, mankenlere zorla işlemler yaptırıldı. Doğru cevap veremeyen, zor durumda kalan mankenlerin imdadına robot yetişti. Otomatik olarak işlem yapma kabiliyetine sahip robot, görenleri hayran bıraktı. Kameralar yine, robot yerine mankenler üzerinde durdu. Fonksiyon Amca bu duruma bozuldu ve tanıtımı yarıda bırakıp, kayıplara karıştı. Fonksiyon Amca’ nın Tokyo’ daki akrabası Asimo ‘ya gittiği öğrenildi.

Fonksiyon Amca kısaca şöyle çalışıyor: Bir kere programlanmış olduğunu baştan söyleyebiliriz. Yüklenilen bu programa göre çalıştığına bakılırsa, istenilen amaca uygun çalışıyor.
Mesela, F(x)= 2x+5 gibi bir program seçildi ve çalışmaya başladı. Hemen aklınızdan bir sayı seçin ve bekleyin. Ben seçtim ve 4 dedim. Sonra robot çalışmaya başlıyor ve size sonucun 13 olduğunu söylüyor. Tabii, nasıl yapıldığını söylemiyor, bunu da biz söyleyelim. X gördüğümüz yere 4 yazıyoruz, sonra dört işlemde bulunuyoruz, bu kadar basit. Tabi, matematik testlerinde çoğu zaman 4 seçilmiyor da, x kullanılıyor. Olsun yine de Fonksiyon Amca gibi çalışabilirsiniz, 4x olsaydı mesela, sonuç tabi ki, 8x+5 olacaktı. Neyse neyse, burasını da dershaneye çevirmeyelim, gerisini Fonksiyon Amcalara bırakalım.
aylak abaküs ajansı - masal gibi gelen haberler servisi (tokyo 'da bir deniz kenarı)

“Beni Kritize Et!” -mim dalgası

Salı, Mart 13, 2007
7 elemanlı yorum kümesi
Yengeç ara pası filan demiş ve pas atmış. Hatta vole atmamı beklemiş.

Sitesi hakkında atıp tutmamı ya da değerlendirmemi istemiş. Böylece bu yazının konusu belli oldu. O zaman başlayalım.

- Bilgisiz.org ‘un temasını eleştirecek kadar html ve diğer ıvır zıvır bilgilerim olmadığını hemen itiraf edebilirim. İşte bu yüzden, herhangi bir vatandaş gibi, ya şu baştaki (header) resim çok güzelmiş, diyebilirim. Hatta biraz ileri gidip, kullandığı tema nasıl da, wordpress ‘e benziyor (evet zaten onun teması) şeklinde devam edebilirim. İşte bu kadar.

- İçerik konusuna gelelim, hemen. Öncelikle bu sitede ne ile karşılaşacağımı tam olarak kestiremiyorum aslında. Hayır hayır, etiketleri biliyorum ama yine de, ne yazmış acaba, şeklinde sorduğum oluyor. Bu yüzden uğrarım zaten. Kampanyaları mesela, bir anda ilgileri üzerine toplayabiliyor, iyi fikir aferin filan, dedirtebiliyor. Sonra işte, gazetelerde veya televizyonlarda rastlanan haberlerin nerden geldiğini, tarihini açıklaması da başka bir güzellik. Bir de hakkımda sayfası var ki, evlere şenlik. Böyle bir site işte, daha ne diyebilirim.

Düzenleme veya ekleme

- Seçilen "bazı" konuları çok gereksiz bulduğum oluyor ya da bilmiyorum ihtiyacım olmadığım bilgileri ne diye alayım, diye de düşünüyorum. Bu yüzden gereksiz bilgiler ansiklopedisi’ ne ister istemez benzetebiliriz.

- Yazılan konular hakkında verilen "bazı" bilgilerin hiçbir kaynağı yok. Tabi, hepsi için geçerli değil ama, gözüme bir iki tanesi kaçtı. Bu konuda biraz merak sahibiyimdir. Bir de kaynaksız olunca, siteye güvenirlik azalıyor.


Şimdi mimlemek ya da pas atmak istediklerime gelince, 029ur, zazoo, emir bey, hepatit-ze. Diğer blog kardeşlerin değerlendirmelerini az çok biliyorum. Biraz da o yüzden, bu paslar.

Dikdortgen ile yapilan ozel bir roportaj

Pazartesi, Mart 12, 2007
3 elemanlı yorum kümesi

Neden geometriyi seçtiniz?

Kenarları çok severim. Onların ayrı durmasını istemem ve onları bir arada görmek için her zaman elimden gelini yapmışımdır. Ve bu yüzden çocukluğumdan beri onları birleştirmek için uğraşıp durdum ve bugünlere geldim.

Kendinizi de kenarlar ile mi ifade ettiniz?

Evet, biraz öyle söylenebilir. Mesela, ben düzenli biriyim ama kare gibi aşırı titiz sayılmam. Kendimi kareden farklı kılmak için de başka bir yola başvurdum. Çoğunluktan ayırt edilebilmek için bu şart zaten.

Kareyi kendinize rakip görüyor musunuz, peki?

Hayır, ikimiz ayrı dünyaların şekilleriyiz elbette. Bu yüzden gereksiz polemiğe girmeye lüzum yok.

Kenar veya açı sıkıntınız var mı?

Hayır yok elbette. Geometride bazen kullanılmayan şekiller oluyor. O şekilleri bozup yeniden düzenleyebiliyoruz. İstediğimiz kenar ve açılar bizim oluyor. Tabi, bu uğurda çok dik üçgenler feda edilmiştir ama, buna benim için değer.

Yeni nesil dikdörtgen yetişiyor mu?

Zor biraz. Çünkü herkese kenar ve açı beğendiremezsiniz. Çocuklarımızdan böyle bir istek gelmedikten sonra, benim yapacağım fazla bir şey olmuyor. Ama, bana dikdörtgen olmak için başvuran bütün adaylara kolaylık sağlamışımdır, kenarlar konusunda gerekli eğitimi vermişimdir.

Matematiğe açılıyor musunuz?

Aslında geometri de olmak hoşuma gidiyor ama yine de matematiğin içinde yer almak isterdim. Kenarlarım, alanlarım, çevrem hesaplanırken yapılan dört işlemleri görünce çok seviniyorum ve bu çok hoşuma gidiyor. Bu yüzden bile, kendimi matematik camiası içinde görebilirim.

6 Bey' den Özel Ekmek Tarifi

Cuma, Mart 09, 2007
0 elemanlı yorum kümesi

5 teyzenin yaptığı yemeklerin yanında iyi gideceğini bildiğim bir tarif vereceğim şimdi. Tabi vermeden önce, ne zorum vardı onu anlatmalıyım. Gerçi ben istemezdim bu ön yazıyı ama abaküs istedi. Her işçi gibi ben de patronuma buradan selam eder, nedenlerimi şöyle sıralarım.

1) Ben aslında bekar değilim, ev erkeğiyim. Kaynanamın geleceğini duydum. Geçen gelişinde bizim fırının ekmeğini beğenmedi, üzerinde fazla un oluyormuş. Bu yüzden onun açıklamalarını dinledik ve ekmeklerin üzerindeki unları temizlemiştik. Haliyle yemekler soğudu ve işte tekrar mutfaktaydım. Bunu bildiğim için aynı olaylar tekrarlansın istemedim.

2) Bizim fırıncı abi, para üstünü ve ekmeği aynı eliyle vermeye çalışır. Bu yeteneğini kıskanmıyorum, hatta uyarıp tebrik bile ettim ama adam hala aynı. Bu hiç hoş bir şey değil, tasvip etmiyorum.

3) Geçende fırında sıra beklerken, benimle birlikte bekleyen hanımların aralarında dedikodu yaptığını anladım. Hayır, konu fırıncıyla ilgili. Tabi, burada anlatamam ben, dedikoducu değilim, ayol.Şimdi bütün bu sebepleri de anlattığıma göre, ekmek tarifini verebilirim.

Malzemeler

1 kap patates büyüklüğünde ondalık sayı
2 kaşık zeytinyağı
Yarım kap + 1 kaşık sayı sütü
1çay kaşığı tuz2 kap unlu küçük sayı
1+ 1/2çay kaşığı maya

Yapım: Temel ekmek ayarı. Küçük somun. Medium kabuk rengi.

(6 Bey ekmek kokusuna teşekkür eder.)

Konuk yazar sunar: Bir -matematikli- aşk masalı

Perşembe, Mart 01, 2007
0 elemanlı yorum kümesi
Bir varmış iki yokmuş..rakamlar krallığının birinde üç aşağı beş yukarı köylerinin kombinasyonları sonucu ortaya çıkan x ile y in doğumuyla başlayıp serpilen, yeni bir askın içine düşen ahali, mutlu mesut hatta çarpım tablosu gibi katlana katlana büyüyerek yaşarlarmış..sayıların birbirlerini kovaladıkları vakitlerde düşen takvim yaprakları misali eksilen zamanlarda karekökün içine düşmüşçesine tarifsiz kederler içindeki 2 beycik 1 hanıma tutulmuş..



x ile y in birbirlerine kavuşma olasılığının sıfır olmasını sağlayan x hanıma karşılıksız bir sevdayla tutulan z (kısaca 3,14) kendini yarım bir insan kabul ederek olaylara suskun kalmış..derler ki çok bilinmeyenli denklemlerin bu çıkmaz askın bir esintisi olarak çıkıp karşımıza gelişi bu masala dayanır..inanmayın hepsi yalanmış.

X prenses y prensle görüşmesin diye a kulesine hapsedilir ve kümecikler askına x prenses y prensle görüşmek için b kulesiyle kesiştiği o yerde saat 12 de olmasını söyler..hain,kötü kalpli c kulesindeki cadı bu buluşmayı öğrenir ve mutlak değer misali bir duvar koyar.a kulesindeki x hanımın çayına 8397464 şeker katma bahanesiyle uyku ilacı katıp basamaklardan düşmesini sağlar.cadıyla iş birliği yapan z bey de yaptığından pişman olur.prenses yaralanır.a kulesinden de ayrılarak kendi boş kümesinde yaşadığı acıyla kavrulur.bu duruma üzülen z;prensesi mutlu olsun diye dayanamayıp y prensle prensesi kavuşturma yolunda ortak bir tuzak hazırlar.cadı bu tuzağa düşüp varolan bu eşitsizliğin en sonunda anlaşılacağını unutmuştur.hesaba katmadığı adalet sonunda yerini bulur.Ve bu masal da burada güzel bir sonla biterek sevenleri kavuşmuştur.

Z:kaderine terk edildiğini düşünse de “pi sayısı” ünvanını alarak krallıkta yaşamaya devam edip -3,14 hanımla evlenip bir bütün olmuş

X ve Y:çifter çifter çoğalıp mutluluğu katlanarak bulmuş.

Gökten 3 elma düşmüş..biri benim başıma..biri okuyanların..diğeri masalın içinde kaybolmuş.

İmza: Burcu

Sitenin yazarı

Erdinç Korkmaz