google-site-verification=Q6ZwQRXiOaJnqS-cgg4nFfP_c10yadaNmmrIUXuvb9w Haber: Matematiğin Seçimi | aylak abaküs*



Icon
Icon
Icon
Icon
Icon
Icon

Haber: Matematiğin Seçimi

Salı, Mayıs 08, 2007
3 elemanlı yorum kümesi


Ankara-Matematik dünyası seçime gidiyor. İşte bazı liderler ve vaatleri:

Geometri (seçim şarkısı: hadi yine iyisin): Artık üçgenin iç açıları toplamı 100 derece olacak. Öncelikle pi sayısı tüm problemlerde 3 olarak alınacak, buna alışıldıktan sonra da da sağ yanındaki tüm sayılar sıfırlanacak ve pi 3 yapılacak. Tüm geometrik şekillerin alan ve hacim hesapları için birer formül bulunacak, hesaplarda sadece o formüller kullanılacak. Analitik Geometri sadece koordinat sisteminden ibaret olacak.

Cebir (seçim şarkısı: nane nane): 2+2'nin 4 olduğu ispatlanacak, 5'te olabilir diyenler dumura uğratılacak. Çözümsüz problem kalmayacak. Problemlerde çalışan problem işçilerinin(Ali, Ayşe, Murat, Fatma...) maaşlarına %300 zam yapılacak. 1/0 artık tanımlanacak.

Soyut Matematik (seçim şarkısı: ay lav yu ay lav yu, du yu lav mi yes ay du): Artık tüm kavramlar soyut olacak. Klasik mantıkta bulunan 1 ve 0'ın varlığı töleranslı hale gelecek ve bulanık kümelerde bulunan üyelere [0,1] aralığından istediğiniz değer verilecek, bulanık mantığa sonuna kadar evet.

Bu vaatlere yapılan eleştirilere bakarsak, en sert eleştiriler üçgen ve pi'den geldi:

Üçgen: Benim herhangi bir köşedeki noktamdan karşısındaki kenara bir paralel çizerseniz iç açılar toplamımın 100 olmasının imkansızlığını çok kolay görürsünüz. Geometri bu açıklamayı nasıl bir kafayla (sarhoş taklidi!) yaptı bilmiyorum, çok yanlış çok...

Pi: Ne yani, o kadar sayıyı boşuna mı bünyemde barındırıyorum, ben sorunlu muyum yahu! Bu talihsiz açıklama geometriye yakışmadı doğrusu.

Bir diğer eleştiri de Analitik Geometri'den geldi, röportaj boyunca gülmesi bizi şaşırttı doğrusu:

Analitik Geometri: Valla bu açıklamaları duyunca ben de bağımsız mı aday olsam diye düşündüm! Sadece komik, ciddiye alıp yorum yapmak bile gereksiz aslında...

Bu açıklamalara zam ihtimalini duyan problem işçileri sevinse de onlar da vaatlerin içinin boş olmasından endişe duyuyorlar. Bulanık mantık ise, yapılan açıklamaları olumlu bulduğunu belirtti.

İlerleyen günler neleri gösterecek hep beraber göreceğiz. Aylak Abaküs Haber Ajansı (AAHA) sizler için sundu.

(fea)

If You Enjoyed This Post Please Take a Second To Share It.

You Might Also Like

Stay Connected With Free Updates

Subscribe via Email

3 elemanlı yorum kümesi:

Yorumlarında isimler veya takma isimler mutlaka yer alsın. Türk diline aykırı olmasın. Şöyle olsun, böyle olsun.

Adsız dedi ki...

bakalım seçimler de bunu mu gösterecek. merak içindeyiz :P

Sitenin yazarı

Erdinç Korkmaz